Corsini Barolo Bussia

Corsini Barolo Bussia heeft een transparante rode gloed en zacht oranje siert de randen. De geur is imposant complex. Naast vele fruittonen komen er geuren naar boven als cacao, leder, tabak, cederhout en een beetje vanille. Kreupelhout en paddenstoelen zijn duidelijk herkenbaar.De afdronk is een genot, alsof je telkens weer iets nieuws proeft.

37,49

Corsini Barolo Bussia

Corsini Barolo Bussia heeft een transparante rode gloed en zacht oranje siert de randen. De geur is imposant complex. Naast vele fruittonen komen er geuren naar boven als cacao, leder, tabak, cederhout en een beetje vanille. Kreupelhout en paddenstoelen zijn duidelijk herkenbaar.De afdronk is een genot, alsof je telkens weer iets nieuws proeft.

37,49

Corsini Barolo Bussia is een wijn van wijnhuis Podere Ruggeri Corsini. Dit huis werd in 1995 in Monforte d ‘Alba, Langhe opgericht door het wijnmakers duo Loredana Addari en Nicola Argamant. Ze waren beide net universitair afgestudeerd gespecialiseerd in de wijnbouw en oenologie en besloten om hun leven om te gooien. Hun passie voor het Noord-Italiaanse platteland en liefde voor wijn bracht ze naar de Langhe, Piedmonte, waar ze besloten om alle stadse geneugten te verlaten en een kleine wijnboerderij te kopen in Monforte d ‘Alba. Dit kleine plaatsje ligt midden in Piedmonte en in het groene hart van de Langhe in de gemeente Cuneo.

Podere Ruggeri Corsini is een echt familiebedrijf geworden dat in handen is van de twee landbouwkundigen en Loredana ’s broer, Lorenzo. Het landgoed dat ze kochten was nog niet meteen uitgerust om zelf wijn te maken. De oude bewoners verkochten hun druiven aan een opkoper en gebruikten ouderwetse methodieken om de druiven te telen. Door het geleerde op de universiteit in de praktijk in te zetten en een financiële impuls van de moeder van Lordana moderniseerden ze het landgoed. Met zijn drietjes runnen ze sindsdien de wijnmakerij en zorgen ze voor het bewerken van het land.
Het wijnhuis kreeg de naam Podere Ruggeri Corsini. Podere is niets minder dan een mooi Italiaans woord voor boerderij, een uiting van hun liefde voor het platteland. Corsini is naar de zeer oude stenen huizen in het oude dorpje in Monforte d’ Alba. Ruggeri is de familienaam van de moeder van Nicola die hen financieel ondersteunde.

Aanvankelijk produceerden zij alleen klassieke Langhe wijnen zoals de Dolcetto d’ Alba , Barbera d’ Alba en natuurlijk de grote klassieker Barolo. In de loop der jaren werden daar een reeks andere wijnen aan toegevoegd, waaronder moderne rode en witte Langhe wijnen. De wijnmakerij is nog steeds relatief klein, zuiver gericht op kwaliteit. Na de koop in 1995 werd in 1996 voor het eerst 6000 flessen geproduceerd, die voornamelijk in het buitenland zijn verkocht. De wijnen worden sinds 1997 geëxporteerd naar de VS, waarbij de horizon sindsdien verbreed is naar een aantal andere landen. Nederland staat al sinds (en voor) de start van Wineheaven in 2011 in dit rijtje en we hebben dan ook al zeker een tiental jaargangen van wijnen van deze fantastische wijnmaker mogen proeven. Naast zijn eigen wijnproductie is Nicola docent aan de wijnbouw universiteit in Turijn en werkt hij voor verschillende beroemde wijnhuizen als consulent.

Het landgoed van Podere Ruggeri Corsini is vrij klein. De wijngaarden beslaan in totaal een oppervlakte van 12 hectare waarbij de productie varieert van 80.000 tot 85.000 flessen afhankelijk van het jaar. De Barolo wijngaarden liggen rondom het dorpje Monforte d’Alba, midden in de DOCG Barolo. Totaal 4 hectare wijngaard op een hoogte van tussen de 400 en 450 meter, op een zuid-west gelegen helling. De bodem bevat wat klei en leem. Er staan rond de 4000 wijnranken per hectare die in totaal 5600 flessen opbrengen. Als je weet dat Barolo ook nog eens lang op houten vaten moet lageren om tot DOCG Barolo te mogen worden gekroond begrijp je wellicht waarom deze Barolo wijnen, ook wel de koning van de rode wijn genoemd, wat meer kosten dan andere wijnen uit dezelfde regionen. De wijnen zijn vanaf het moment dat wij ze verkopen al op dronk. Tegelijk is het zeker mogelijk om de Barolo’s vele jaren te laten doorrijpen op fles in uw wijnkelder. Wachtend op dat mooie moment om de fles te ontkurken waarna hij zijn fruitige en tegelijk complex mooie geheimen prijs zal geven. De andere wijnen van Podere Ruggeri Corsini worden met net zoveel liefde opgekweekt en door de wijnmakers behandeld.

Corsini Barolo Bussia heeft een transparante rode gloed en zacht oranje siert de randen. De geur is imposant complex. Naast vele fruittonen komen er geuren naar boven als cacao, leder, tabak, cederhout en een beetje vanille. Kreupelhout en paddenstoelen zijn duidelijk herkenbaar. De rijpheid van de druiven vertaalt zich in een rijke, volle smaak. De afdronk is een genot, alsof je telkens weer iets nieuws proeft. Van droog tot vol, van veelbelovend tot voldoening en zoals dat altijd zo zal gaan bij topwijnen is de laatste slok de lekkerste.

soort

Rode wijn

land

Italië

streek

Piëmonte

producent

Podere Ruggeri Corsini

druivenras

Nebbiolo

afsluiting

Natuurkurk

biologisch

Nee

houtlagering

Ja

smaakprofiel

rijk complex

Corsini Barolo Bussia is een wijn van wijnhuis Podere Ruggeri Corsini. Dit huis werd in 1995 in Monforte d ‘Alba, Langhe opgericht door het wijnmakers duo Loredana Addari en Nicola Argamant. Ze waren beide net universitair afgestudeerd gespecialiseerd in de wijnbouw en oenologie en besloten om hun leven om te gooien. Hun passie voor het Noord-Italiaanse platteland en liefde voor wijn bracht ze naar de Langhe, Piedmonte, waar ze besloten om alle stadse geneugten te verlaten en een kleine wijnboerderij te kopen in Monforte d ‘Alba. Dit kleine plaatsje ligt midden in Piedmonte en in het groene hart van de Langhe in de gemeente Cuneo.

Podere Ruggeri Corsini is een echt familiebedrijf geworden dat in handen is van de twee landbouwkundigen en Loredana ’s broer, Lorenzo. Het landgoed dat ze kochten was nog niet meteen uitgerust om zelf wijn te maken. De oude bewoners verkochten hun druiven aan een opkoper en gebruikten ouderwetse methodieken om de druiven te telen. Door het geleerde op de universiteit in de praktijk in te zetten en een financiële impuls van de moeder van Lordana moderniseerden ze het landgoed. Met zijn drietjes runnen ze sindsdien de wijnmakerij en zorgen ze voor het bewerken van het land.
Het wijnhuis kreeg de naam Podere Ruggeri Corsini. Podere is niets minder dan een mooi Italiaans woord voor boerderij, een uiting van hun liefde voor het platteland. Corsini is naar de zeer oude stenen huizen in het oude dorpje in Monforte d’ Alba. Ruggeri is de familienaam van de moeder van Nicola die hen financieel ondersteunde.

Aanvankelijk produceerden zij alleen klassieke Langhe wijnen zoals de Dolcetto d’ Alba , Barbera d’ Alba en natuurlijk de grote klassieker Barolo. In de loop der jaren werden daar een reeks andere wijnen aan toegevoegd, waaronder moderne rode en witte Langhe wijnen. De wijnmakerij is nog steeds relatief klein, zuiver gericht op kwaliteit. Na de koop in 1995 werd in 1996 voor het eerst 6000 flessen geproduceerd, die voornamelijk in het buitenland zijn verkocht. De wijnen worden sinds 1997 geëxporteerd naar de VS, waarbij de horizon sindsdien verbreed is naar een aantal andere landen. Nederland staat al sinds (en voor) de start van Wineheaven in 2011 in dit rijtje en we hebben dan ook al zeker een tiental jaargangen van wijnen van deze fantastische wijnmaker mogen proeven. Naast zijn eigen wijnproductie is Nicola docent aan de wijnbouw universiteit in Turijn en werkt hij voor verschillende beroemde wijnhuizen als consulent.

Het landgoed van Podere Ruggeri Corsini is vrij klein. De wijngaarden beslaan in totaal een oppervlakte van 12 hectare waarbij de productie varieert van 80.000 tot 85.000 flessen afhankelijk van het jaar. De Barolo wijngaarden liggen rondom het dorpje Monforte d’Alba, midden in de DOCG Barolo. Totaal 4 hectare wijngaard op een hoogte van tussen de 400 en 450 meter, op een zuid-west gelegen helling. De bodem bevat wat klei en leem. Er staan rond de 4000 wijnranken per hectare die in totaal 5600 flessen opbrengen. Als je weet dat Barolo ook nog eens lang op houten vaten moet lageren om tot DOCG Barolo te mogen worden gekroond begrijp je wellicht waarom deze Barolo wijnen, ook wel de koning van de rode wijn genoemd, wat meer kosten dan andere wijnen uit dezelfde regionen. De wijnen zijn vanaf het moment dat wij ze verkopen al op dronk. Tegelijk is het zeker mogelijk om de Barolo’s vele jaren te laten doorrijpen op fles in uw wijnkelder. Wachtend op dat mooie moment om de fles te ontkurken waarna hij zijn fruitige en tegelijk complex mooie geheimen prijs zal geven. De andere wijnen van Podere Ruggeri Corsini worden met net zoveel liefde opgekweekt en door de wijnmakers behandeld.

Corsini Barolo Bussia heeft een transparante rode gloed en zacht oranje siert de randen. De geur is imposant complex. Naast vele fruittonen komen er geuren naar boven als cacao, leder, tabak, cederhout en een beetje vanille. Kreupelhout en paddenstoelen zijn duidelijk herkenbaar. De rijpheid van de druiven vertaalt zich in een rijke, volle smaak. De afdronk is een genot, alsof je telkens weer iets nieuws proeft. Van droog tot vol, van veelbelovend tot voldoening en zoals dat altijd zo zal gaan bij topwijnen is de laatste slok de lekkerste.

soort

Rode wijn

land

Italië

streek

Piëmonte

producent

Podere Ruggeri Corsini

druivenras

Nebbiolo

afsluiting

Natuurkurk

biologisch

Nee

houtlagering

Ja

smaakprofiel

rijk complex