Droge witte wijn, waarom het zo heet.

“Geef mij maar droge witte wijn”, zei mijn vriendin. We zaten lekker op een terrasje in de zon, uit te rusten van een zware dag. De wijn werd gebracht in goed gevulde glazen die glinsterden in het zonlicht. Kijkend naar dat feestje in een glas borrelde er een gedachte in mij op... Waarom heet droge witte wijn eigenlijk droog?

Waarom heet het nou droge witte wijn?

Ik ben al heel wat jaren bezig met wijn en sinds ik mijn eigen wijnbedrijf heb gaat er geen dag voorbij zonder dat iemand me iets vraagt over wijn. Wat past beter bij dit menu, die krijtdroge Chablis, Gavi of Rueda of toch liever die volle Pouilly Fuisse? Tot in detail ben je dan bezig met het inspelen op een klantvraag, om een zo mooi mogelijke compositie te maken van wijn en spijs. Maar het antwoord op deze, ogenschijnlijk simpele, wijnvraag is niet zo helder als ik zou willen. Droge witte wijn, waarom eigenlijk droog?

Een bekende uitleg is dat het mondgevoel bij een niet-zoete wijn droger aanvoelt dan zijn zoete evenknie. Logica waar je niet omheen kunt, het blijft saai. En dat terwijl juist wijn het moet hebben van de charme en de mythische verhalen eromheen. Want kenners weten altijd wel een beroemdheid te koppelen aan een specifieke wijn of een koning te kennen die gek was op die specifieke wijngaard. Dat Napoleon een groot liefhebber was van Champagne bijvoorbeeld. Dan moet er toch ook wat te vertellen zijn over droge witte wijn?

Droge wijn door restsuikers

Naast wijnboeken en de wijnencyclopedie is Google je grootste vriend op zo’n moment. Zoeken, doorklikken, stukjes lezen en reacties peilen over droge witte wijn. Honderden pagina’s heb ik doorgespit voor een sappig verhaal of leuke anekdote. Helemaal nergens een leuk stukje of aardige quote. Het lijkt wel of de definitie van droge wijn natuurkundig is en door niemand betwist wordt? Technisch is het inderdaad goed uit te leggen: Wanneer een meerderheid van de suiker in de druiven tijdens de gisting wordt omgezet in alcohol en de resterende suiker is minder dan een procent van het volume van de wijn (vier gram suiker per liter), dan heet de wijn droog. Zo, eindelijk het antwoord waar ik naar zocht.

Wijn rondwalsen

Tevreden sluit ik mijn ogen en denk terug aan het terrasje in de zon. Mijn vriendin nipt aan haar glas Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Een wijn die makkelijk 2 tot 3 keer de hoeveelheid restsuiker bevat die droog zou mogen heten. We hadden toch een droge witte wijn besteld? Mijn gedachten gingen verder, naar mijn vroege jeugd. Mijn ouders zaten aan tafel, ik stond ernaast te kijken naar die mooie glazen op tafel die werden gevuld uit een groene fles. Mijn vader vertelde me dat als je een witte wijn rondwalst in je glas en de wijn tegen de wanden blijft hangen dat het om een zoete witte wijn gaat. Dat ging natuurlijk niet altijd op, het was voor mij destijds wel een goed houvast. Belangrijker nog, ik leerde spelenderwijs walsen en proeven van mijn vader.

En misschien is dat wel de essentie van wat droge witte wijn precies is. Het is geen exacte wetenschap, al proberen we het wel vast te leggen. Het is eerder een proefnotitie in je gedachten, een kader waarin je mag bewegen. Want wanneer noem je nu iets een droge witte wijn? Precies, het is de combinatie van spannende zuren en frisheid, de tintelingen die het vocht achterlaat op je tong bij een droge wijn. Want of een wijn droog of zoet is lijk je het beste zelf te kunnen bepalen, door te proeven. Dat is beter dan droge kost uit een boekje.

Zelf wijn proeven

Wil je zelf droge witte wijn proeven op een wijnproeverij? Kies uit onze selectie droge witte wijn of zoek een lekkere wijn hieronder uit.